+
۱

کارآفرینی بدون پرداخت عیدی و پاداش - پرتال کارآفرینی (اینجا کلیک کنید)

کارآفرینی بدون پرداخت عیدی و پاداش - پرتال کارآفرینی

کارآفرینی بدون پرداخت عیدی و پاداش
همیشه با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، بحث عیدی، پاداش و مطالبات کارگری مطرح می شود و کارگران کارگاه های کوچک نیز با توجه به شرایط سخت اقتصادی، برای دریافت حق و حقوق واقعی از کارفرمایان خود منتظر می مانند.
 

با این که قوانین پرداخت عیدی در قوانین مربوط به کارآفرینی واضح و مشخص است اما برخی کارفرمایان بدون توجه به قانون، پرداخت عیدی کارگران را به روزهای پایانی سال موکول و یا از پرداخت آن خودداری می کنند که این امر با توجه به رشد چشمگیر قیمت ها در شب عید، مشکلات اقتصادی را به آن ها تحمیل می کند.«مسلمی» یکی از کارگران کارگاه جوشکاری است که دریافت عیدی را انگیزه ای برای فعالیت در کارگاه می داند و می گوید: با این که کارفرمایان طبق قانون کار، مکلف به پرداخت عیدی به کارگران هستند اما برخی از آن ها در پرداخت آن کوتاهی می کنند.وی خاطرنشان می کند: اگرچه در سال های گذشته هم برای پرداخت عیدی مشاجره هایی بین کارگر و کارفرما انجام می شد اما طی ۳ سال اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی، نابه سامانی هایی در این بخش ایجاد شده است.
وی می افزاید: عمده کارگران کارگاه های کوچک به منظور حفظ اشتغال، ناگزیر کار بدون عیدی را می پذیرند در حالی که در روزهای پایانی سال قیمت بسیاری از اقلام افزایش می یابد.
وی اضافه می کند: علاوه بر این عیدی برخی از کارگران فصلی، تمام وقت و نیمه وقت هم به دلیل نبود نظارت های دقیق از سوی کارفرمایان پرداخت نمی شود.
وی اظهار می دارد: چند سال متوالی است که کارفرما عیدی ام را به طور کامل پرداخت نمی کند و هر زمان اعتراض کردم، تهدید به اخراج شده ام.
یکی از کارگران کارگاه جوشکاری که دستمزد ماهانه اش ۷۰۰ هزار تومان است، می گوید: در شرایط عادی با این میزان دستمزد، قادر به تأمین مایحتاج زندگی ام نیستم و با نزدیک شدن به نوروز که زمان اوج مصرف و خرید است، اگر عیدی هم دریافت نکنم شرمنده خانواده ام خواهم شد.
وی پرداخت عیدی، پاداش و مزایا در روزهای پایانی سال را کمک بزرگی برای حمایت مالی از کارگران می داند و خاطرنشان می کند: در شرایط فعلی مشکلات اقتصادی نفس کارگران را بریده است و با وجود ثابت بودن دستمزدها هر روز شاهد افزایش قیمت ها هستیم.

 
عیدی و پاداش
یکی از کارفرمایان با بیان این که شرایط نامناسب اقتصادی، دلیل کاهش‌ یافتن یا پرداخت نشدن عیدی کارگران است، می گوید: با این که کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون کار باید در ازای مدت زمان فعالیت کارگران عیدی پرداخت کنند اما مشکلات اقتصادی و ضعف نظارت ها موجب شده برخی از کارفرمایان در این بخش تخطی کنند.وی که تمایلی به ذکر نام خود در این گزارش ندارد، می افزاید: بسیاری از کارگران به شکل پاره وقت و موقت در کارگاه ها مشغول به کار می شوند که در این صورت کارفرمایان نسبت به پرداخت عیدی و پاداش به آن ها تعهدی ندارند.
مدیر روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی در این باره می گوید: طبق قانون کار، کارفرمایان مکلف هستند معادل ۲ ماه دستمزد کارگر عیدی و پاداش پرداخت کنند و این میزان عیدی و پاداش نباید از ۳ ماه دستمزد بیشتر باشد.
«نباتیان» می افزاید: با توجه به این که حداقل دستمزد کارگران، امسال ۸۱۲ هزار و ۱۶۵ هزار تومان است و باید ۲ برابر این مبلغ به کارگرانی که بیمه هستند و حداقل یک سال در کارگاهی فعالیت دارند، عیدی پرداخت شود اما برخی از کارگران بیمه نیستند و مشمول این میزان عیدی نمی شوند.
وی خاطرنشان می کند: کارگرانی که از هر نظر مشمول قانون کار هستند اگر کارفرمایشان برای پرداخت عیدی تخطی کرد، به مراجع حل اختلاف مراجعه کنند تا رسیدگی و رأی صادر شود.
وی با اشاره به این که قلمرو قانون کار بسیار وسیع است، می افزاید: با این که نظارت در بیشتر فروشگاه ها و مراکز مختلف انجام می شود اما جاهایی هست که امکان دسترسی وجود ندارد با این وجود عیدی حق کارگر است و کارفرما باید پرداخت کند. به گفته وی، برخی کارفرمایان، عیدی و آخرین حقوق پایان سال کارگران را پرداخت می کنند، ادامه می دهد: بسیاری از کارفرمایان پرداخت عیدی را به تعویق می اندازند و تعداد زیادی از کارگران از دریافت عیدی باز می مانند.
یکی دیگر از کارگران که به گفته خودش طی ۶ سال فعالیت در یکی از کارگاه های صنعتی تاکنون عیدی دریافت نکرده است، می گوید: با این که عیدی حق مسلم کارگران است اما برخی از کارفرمایان آن را مازاد بر حق آن ها می دانند و به همین دلیل طی این مدت فعالیت هنوز ریالی عیدی دریافت نکرده ام. وی می افزاید: به دلیل ترس از بیکاری و اخراج مشکلات مالی و مطالبه عیدی از کارفرما را مطرح نمی کنیم اما ای کاش بازرسان نظارت های گسترده تری داشته باشند و از این گونه اجحاف هایی که در حق کارگران می شود جلوگیری کنند. وی اضافه می کند: بهتر است بازرسان حداقل به صورت نامحسوس بر این گونه کارگاه ها نظارت داشته باشند.

منبع : پرتال کارآفرینی

 

رای دهندگان

دیدگاهتان را بنویسید