+
۱

مذاکرات سه‌جانبه ظریف، اشتون و کری پایان یافت (اینجا کلیک کنید)

دور نخست نشست سه جانبه ظریف، کری و اشتون از ساعت ۱۸ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی آغاز شد و ساعت ۲۱ و ۴۰ یعنی پس از سه ساعت و ۱۰ دقیقه پایان یافت. دور دوم این نشست سه جانبه نیز ساعت ۲۲ و ۵۰ دقیقه پس از یک استراحت (بریک) از سر گرفته شد و ساعت ۲۳ و ۲۵ دقیقه به وقت محلی به پایان رسید.

ادامه گفتگوهای سه جانبه شنبه، ساعت هشت و ۳۰ دقیقه از سرگرفته خواهد شد. این مذاکرات برای رسیدن به یک متن مورد توافق انجام شد تا دیدگاه های طرفین را در مواردی که اختلاف نظر دارند، به یکدیگر نزدیک کند.

این نشست سه جانبه در پی آن برگزار شد که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ به مرحله حساس و دشواری رسیده است و نیاز به تصمیم گیری در سطح بالاتری داشت و از این رو، وزیر امور خارجه آمریکا به دعوت اشتون به ژنو آمد و در مذاکرات شرکت کرد.

جان کری پیش از حضور در این نشست سه جانبه، با مذاکره کننده اصلی گروه ۱+۵ به صورت دو جانبه دیدار و گفت و گو کرد.

دور جدید مذاکرات ایران و ۱+۵ از روز پنجشنبه (۱۶ آبان ماه ) در ژنو آغاز شده است. این مذاکرات در پی توافق طرفین در ۲۳ و ۲۴ مهرماه بر سر کلیات طرح پیشنهادی ایران با عنوان «پایانی بر یک بحران غیرضروری؛ آغازی برای افق های روشن» انجام شد.

ایران و ۱+۵ در این دور از مذاکرات وارد جزئیات و مشخص کردن هدف مشترک و تعیین گام های اول و آخر شدند.

شکل مذاکرات طرفین پس از برگزاری دور نخست یعنی در صبح پنجشنبه به درخواست ۱+۵ تغییر کرد و ایران ابتدا با سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان نشست مشترک داشت و پس از آن نیز ایران با نمایندگان آمریکا، روسیه و چین بطور جداگانه مذاکره کرد.

وزیر خارجه آمریکا درباره دلیل حضورش در ژنو گفت: هنوز توافقی حاصل نشده است و من آمده ام که میان ایران و اعضای ۱+۵ توافق حاصل شود. کری افزود: با آقای ظریف جلسه ای خواهیم داشت تا مسایل باقیمانده را حل کنیم.

وزیر امور خارجه آمریکا در عین حال اظهار داشت: فاصله ای میان نظرات ما و ایران وجود دارد که آمده ایم نظرات را به یکدیگر نزدیک کنیم.

به گزارش ایرنا، علاوه بر جان کری، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه، ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس و گیدو وستروله وزیر امور خارجه آلمان نیز در مذاکرات ژنو حضور پیدا کرده اند که نشانه جدی و حساس بودن مذاکرات است.

قرار است وزیران امور خارجه روسیه و چین نیز به جمع وزیران خارجه چهار کشور عضو گروه ۱+۵ یعنی آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بپیوندند.

لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه پس از ورود به ژنو از پیشرفت در مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ خبر داد و گفت: هدف این است به توافقی دست یابیم که بتوانیم گام محکمی برداریم.

با حضور وزیران خارجه کشورهای عضو ۱+۵ به ویژه آمریکا احتمال حصول به توافق میان ایران و ۱+۵ بیش از هر زمان دیگری کرده است.

برنامه ای برای ملاقات دو جانبه با کری نداریم

سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال خبرنگار ایرنا که آیا دکتر ظریف با جان کری دیداری دو جانبه خواهند داشت یا نه، گفت: ما تاکنون هیچ برنامه ای برای ملاقات دو جانبه با آقای کری نداریم و در دستور کار ما نیست ولی ملاقات سه جانبه برنامه ریزی شده است و انجام خواهد شد.

معاون حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه افزود: سفر اقای کری به درخواست خانم اشتون بوده است؛ با توجه به اینکه مذاکرات به مراحل حساس و نهایی خود نزدیک می شود خانم اشتون تشخیص دادند که آقای کری باید حضور داشته باشند.

در آستانه توافق هسته ای هستیم

گفت وگوهای هسته ای جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی در ژنو بازتاب بسیار گسترده ای در رسانه های روز جمعه آمریکا داشت و بیشتر آن ها سفر ناگهانی ˈجان کریˈ وزیر خارجه آمریکا را به ژنو نشانه آن دانستند که دو طرف در آستانه دستیابی به یک توافق عمده هستند.

به گزارش ایرنا، شبکه تلویزیونی سی.ان.ان با اشاره به اینکه دو طرف با گام های آهسته به سوی توافق می روند، تصریح کرد، این توافق از تحریم هایی که بر اقتصاد ایران تحمیل شده است، خواهد کاست.

سی ان ان می افزاید: پس از سال ها بازی موش و گربه و در جا زدن مذاکرات، وزیران خارجه آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس رهسپار ژنو شده اند تا توافقی را که به ناگهان متولد شده است، نهایی کنند.

سی ان ان متن توافق احتمالی را حاصل دیدار و گفت وگوی دوجانبه هیات ایرانی به سرپرستی ˈعباس عراقچیˈ و هیات آمریکایی به سرپرستی ˈوندی شرمنˈ دانسته و تاکید کرده که پیشرفت حاصل در مذاکرات غیرمنتظره بوده است.

شبکه خبری ان.بی.سی آمریکا نیز در گزارشی درباره مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو، سفر کری به سوئیس را برای پیوستن به هیات مذاکره کننده بسیار با اهمیت ارزیابی کرده و آن را نشانه ای مهم از احتمال توافق دو طرف دانسته است.

ان.بی.سی می افزاید: ورود ناگهانی مقام های بلندپایه بین المللی به ژنو و دیدار آن ها با ˈمحمد جواد ظریفˈ وزیر امور خارجه ایران، تحولی مهم به شمار می رود.

روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارشی کاهش تحریم ها، غنی سازی ۲۰ درصد ایران، ذخیره اورانیوم ۲۰ درصد و راکتور آب سنگین اراک را از مسایل حساس و دشوار مذاکرات دانست و نوشت: با ورود کری و دیگر وزیران خارجه به ژنو، مذاکرات به مرحله عبور از موانع نهایی آن برای رسیدن به یک توافق هسته ای عمده رسیده است.

این روزنامه هدف این توافق را توقف موقت توسعه برنامه هسته ای ایران خواند و افزود: در گام اول غرب می خواهد روند گسترش برنامه هسته ای ایران متوقف شود تا اطمینان یابد ایران به دنبال خرید زمان برای توسعه برنامه هسته ای خود در مذاکرات نخواهد بود.

این روزنامه اضافه کرد: غرب با محدود کردن غنی سازی ۲۰ درصد ایران می خواهد مطمئن شود که این کشور ظرف چند ماه نتواند بمب هسته ای تولید کند.

نیویورک تایمز به مخالفت برخی نمایندگان کنگره با توافق احتمالی ژنو و سنگ اندازی های رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی اشاره کرد و نوشت: کری بخوبی می داند این توافق چه توفانی به راه خواهد انداخت و برای همین آماده یک سلسله دیدارهای دیپلماتیک با رهبران منطقه است.

 

رای دهندگان

دیدگاهتان را بنویسید