چرا گنو-لینوکس موفق نمی‌شود

من به شدت نرم‌افزارهای آزاد را دوست دارم و تمام سعیم را می‌کنم تا از آنها به جای نرم‌افزار های غیر آزاد استفاده کنم اما هر چه کردم بعد از گذشت ۴ سال نتوانستم این علاقه‌ام را به سیستم عامل آزاد گنو-لینوکس نیز داشته باشم. چند وقت پیش که داشتم نسخه‌ی جدید اوبونتو را به کسی معرفی می‌کردم به من نگاهی کرد و با لبخندی روی لب گفت:«اما لینوکسم نگرفتا» و آنجا بود که برای اولین بار حقیقت به سرم برخورد کرد که واقعا لینوکس نگرفت و این آرزو به دلمان ماند که آن یک درصد کاربرانی خانگی یک زمانی بشود دو درصد. اینجا که هیچ در کشورهای آن ور آبی هم که برای خرید ویندوز باید هزینه کنی خبری از برتری لینوکس نیست. وقتی این حرف را زد وا رفتم. من که همیشه کلی دلیل برای مهاجرت به لینوکس در آستین داشتم این بار با تهی بودن آن مواجه شدم و واقعا هم دلیلی پیدا نمی‌کردم که چرا باید کسی که ویندوز به این خوبی و نسخه‌ی اصلی روی لپ تاپش نصب است آن را با لینوکس عوض کند و وقت خود را سر ور رفتن با آن سپری کند؟ چرا اکنون با این همه پیشرفت می‌گویم لینوکس موفق نیست؟

پاسخ یک چیز است با اینکه گنو-لینوکس در رابط کاربری و نرم‌افزارهای کاربردی پیشرفت زیادی کرده اما هنوز از بنیه یعنی همان هسته‌ی لینوکسی‌ دچار ضعف‌های بنیادین است. یعنی ضعیف ترین پیشرفت متوجه همان هسته است. 

پس از بیست سال که از عمر گنو- لینوکس می‌گذرد هنوز نتوانسته است پشتیبانی خوبی از سخت افزار داشته باشد. از چهار سال پیش با نصب مودم مشکل داشتم و هنوز هم دارم عده پیشنهاد کردن دست از سر دیال آپ بردارم و به سمت ADSL بروم و حالا هم در کمال تعجب می‌بینم که لینوکس مودم وایرلس مرا هم پشتیبانی نمی‌کند.

لینوکس هنوز تنوانسته به یک حداقل استاندارد برسد. این خیلی مسخره است که نه با موبایل و نه از طریق وایرلس نتوانی به اینرنت وصل شوی و برای آن کلی پرس و جو کنی و باز هم به نتیجه نرسی. این خیلی مسخره است که بعد از گذشت بیست سال هنوز توزیع اپن‌سوزه نتواند به استندبای برود حالا هر چقدر هم که می‌خواهد توزیع قشنگ و قدرتمندی باشد. این واقعا مسخره هست که هر نسخه‌ی جدید از دیستروها به جای پیشرفت ممکن است با مشکلات جدیدی روبرو شوی. لینوکس بیشتر به درد کسانی می‌خورد که می‌خواهند با خود سیستم عامل کار کنند نه از امکانات آن.

لینوکس از دور قشنگ است: تفکر زیبایی دارد، آزادی را برایت می‌آورد و رایگان است اگر نزدیکش شوی چیزهای جالبی نمی‌بینی.

12 نظر برای “چرا گنو-لینوکس موفق نمی‌شود

  1. شاید مشکل لینوکس با بعضی از سخت‌افزارها رو بهتر باشه به هسته‌ی لینوکس ارتباط ندیم و در عوض ببینیم آیا سازنده‌ی آن سخت‌افزارها به همون مقدار که از سیستم‌عامل مایکروسافت یا اپل حمایت می‌کنه، از لینوکس هم حمایت می‌کنه؟ آیا شرکتی که مثلا کارت گرافیک می‌سازه یا مودم دایال‌آپ می‌ده به بازار، حاضر هست که از لینوکس هم پشتیبانی کنه؟
    و آیا قدرت ویندوز و مک به خاطر پشتیبانی از سخت‌افزارهاست؟ لینوکس ۸۰٪ سخت‌افزارها رو بدون نیاز به درایور می‌شناسه، ولی ویندوز بسیاری از همون سخت‌افزارها رو بدون درایور نمی‌تونه بشناسه! پس مشکل از هسته‌ی لینوکس نیست دوست عزیز. در واقع این وندور کارت وایرلس شماست که باید از لینوکس پشتیبانی کنه نه لینوکس از اون!

  2. ضمن تایید حرف‌های علی آقا تو کامنت بالایی باید اضافه کنم‌ که موفقیت لینوکس به نظرم بستگی به اون تبدیل یک درصد به دو نداره‌، چون خیلی از کامپیوتر‌های موجود حال حاضر‌، حتی قدرتمند‌ترینشون دست آدماییه که نیاز‌هاشون در حد اتصال به اینترنت و یا بازی و شاید هم کار با اسناده که سیستم‌عامل ویندوز به خوبی در این زمینه می‌تونه پاسخگو باشه‌.
    اما اگر مسئله‌ی قدرت سیستم عامل ملاک باشه‌، که در پی‌اش می‌تونه راحتی توسعه دهنده رو در پی داشته باشه‌، و یا حتی به مدیر‌های سرور کمک کنه چی‌؟ آیا ویندوز باز هم سره‌؟
    این هم یادمون نره که در حال حاضر 455 تا از ابرکامپیوتر‌های جهان از لینوکس به عنوان سیستم عامل استفاده می‌کنن و فقط 6 تاشون ویندوزی هستن‌‌: http://top500.org/stats/list/37/osfam

    • ضمن جواب کامت بالایی فکر نمی‌کنید اگه اون یک درصد به دو درصد تبدیل می‌شد سازنده‌ها پشتیبانی بهتری رو از سخت‌افزار ها داشتن.
      نکته‌ی دو اینکه فکر نمی‌کنید که کاربران خانگی (یا حداقل اکثرشون) مخصوصا الان دیگه دنبال قدرت سیستم عامل نیستند بلکه می‌خواهند در حداقل زمان به خواسته‌های خود برسند.
      نکته‌ی آخر هم اینکه تمام بحث ما روی دسکتاپ و عملکرد ضعیف لینوکس روی اونه

  3. درود
    فکر کنم این نظره شخصی شماست !
    باید این نکته رو بدونید که بنده از اینکه این سیستم عامل معروف نمیشه (البته معروفیت از نظر شما) خیلی هم خوشحال هستم.
    چندین مطلب در اینترنت از بچه های لینوکسی ایران نوشته شده که قراری بر اجباری بودن لینوکس نیست و بنده هم با این امر کاملا موافقم .در ضمن اگر امکانش هست چند مورد از معایب هسته لینوکس رو نام ببرید البته از معایبی که از دیدگاه علمی صحیح باشه و همچنین با این قضیه که لینوکس یه سیستم عامل آزاد و رایگان هست هم سازگار باشه.

    • یکی از معایبش اینه که بعد از بیست سال توسعه هنوز نتونسته چیز ساده‌ای مثل استندبای رو انجام بده (هم در نسخه‌ی جدید اوبونتو هم اپن سوزه من این مشکل رو داشتم) دوم اینکه تو هیچ کدوم از این دو نسخه وایرلس من راه نیفتاد حتی با درایور رسمی شرکت و این واقعا افتضاحه. توجه کنید که اینها یکسری چیزهای پایه است مثلا من نگفتم لینوکس بده چون افکت‌های سه بعدیش کار نمی‌کنه یا چون مودم دیال آپ رو پشتیبانی نمی‌کنه بلکه از انجام اساسی‌ترین کارها در بسیاری از سخت افزارها عاجزه.

      • کی اینو میگه!!؟

        الان بنده سه ماهه که سیستممو فقط suspend یا بقول ویندوزی ها standby میکنم!!!
        فقط هفته ای یکی دوبار ریستارتش میکنم!!

        یه تفکر اشتباه که هممون داریم اینه که سیستم عامل باید از سخت افزار پشتیبانی کنه!
        این تفکر زیاد هم غلط نیست ولی در معنای عام درسته، منظورم اینه که مثلا فدورا یا اوبونتو از وایرلس پشتیبانی کنه

        ولی وقتی یه شرکت مثل Aopen (که ازش کارتTV خریدم) فقط از مایکروسافت پشتیبانی کنه ( چون به نفعشه) و سیستمش هم منبه باز نباشه حالا خودتون قضاوت کنین توشعه دهندگان توزیعهای لینوکس چجوری بیان واسه این tv capture card من درایور بنویسن!!!؟

  4. والا تا موفقیت رو چی بدونی بیش از 70% سرور های دنیا لینوکسه نزدیکه 10 % ویندوز 90 درصد سوپر کامپیوتر ها لینوکسه ویندوز 0 مطلق توی دسکتاپ هم اکثر کاربران حرفه ای لینوکس دارند و کاربر معمولی هم وقتی ببینه نرم افزارهای زیادی واسه ویندوز هست میره سمتش کاری به خوب و بدش نداره وقتی این آمارو میبینم موفقیت 100% با لینوکسه
    رقابت کاربر عام تازه 2-3 سالیه شروع شده اونم با اندروید جدیدا هم دیدم تلویزیون پاناسونیک با سیستم اندروید اومده دیگه بایست گفت آغاز پایان سلطه ویندوز بر بازار هست

  5. سیستم های انحصاری متل microsoft یا Apple هر چه قدرهم که گسترده باشن و فعالیت های زیادی در زمینه ساخت ابزارهای کاربردی و پچهای امنیتی و هر چیزی از این قبیل موارد داشته باشن بازم بدلیل انحصاری بودن منابع سیستمشون تعداد محدودی متخصص رو درگیر خودشون میکنن.
    شما فکر کردین نوابغی که تو شرکت مایکروسافت مشغول هستن کم از متخصصان شرکت هایی مثل redHat یا Debian و… هستند

    دلیل گسترش استفاده از لینوکس تو مصارف تجاری و صنعتی همین متن باز بودن اونه که یک متخصص رو در هیچ زمینه ای محدود نمیکنه و این دلیل ای گسترشه

  6. اکثر کامنت ها را خواندم، فکر می کنم نویسندگان به جایگاه لینوکس توجه نکرده اند

    1) نخست اینکه لینوکس بدلیل متن باز بودن نمی توانست جای ویندوز را بگیرد، چرا که همین مزیت، عیب آن هم بود، شرکت ها نمی توانستند براحتی یک برنامه ی دسکتاپ برای لینوکس توسعه دهند چه برسد به درایور نویس ها، تعداد نسخه های موجود در لینوکس زیاد است و همین طور هیچ تضمینی برای سازگاری نگارش های جدید لینوکس وجود ندارد و…

    2) لینوکس نگرفت! چرا خوب هم گرفته است، البته نه جای ویندوز بلکه برای چیزی که ساخته شده است. فکر نکنید توسعه دهندگان لینوکس کاربران بیکاری هستند که دور هم جمع شده تا یک سیستم عامل متن باز رایگان تهیه کنند و به مایکروسافت ضربه بزنند، حامیان اصلی لینوکس شرکت های بزرگی مانند آی بی ام، گوگل هستند، نه به خاطر این که جای ویندوز را بگیرند، آنها سیستم عامل فروش نیستند و مقاصد دیگری دارند. مثلا سیستم عامل همان دستگاه مودم شما به احتمال زیاد یک نگارش ويژه از لینوکس است، سرورهای گوگل و بسیازی از سرورهای آی بی ام نگارش ویژهای از لینوکس هستند، سیستم عامل آندروید گوگل نگارش ویژه ای از لینوکس است، بسیاری از دستگاه های مدیا پلیر نگارش خاصی از لینوکس هستند، سیستم عامل اکثر روترها لینوکس است، سیستم عامل بیشتر دستگاه های (EMBEDED) نگارش خاصی از لینوکس است. وب سروهای لینوکس که جای خود دارند.
    پس اگر به دقت نگاه کنید لینوکس را در همه جا می بینید در صورتی که مایکروسافت در توسعه ی سیستم های مشابه که با ویندوز عرضه کرده بود مانند ویندوز CE، ویندوز موبایل موفق نبوده است.

    3) لینوکس نه تنها جای ویندوز را نگرفت بلکه هرگز دیگر نخواهد گرفت چرا که اصولا دنیای کامپیوتر شخصی (PC) رو به پایان است و همه سرویس ها و نرم افزارها در حال تبدیل به سرویس های cloud هستند، چیزی که روی دست کاربر می ماند یک سیستم عاملی است که نهایتا بتواند مرورگر وب او را اجرا کند و دستگاه های خاصی مانند وب کم را کار بیندازد مثل chrome os که آن هم نگارش خاصی از لینوکس است. در این شرایط اصولا اهمیت خاصی دیگر وجود ندارد که سیستم عامل کاربر چه باشد و معمولا به جز سازندگان آن دستگاه توسعه ی نرم افزار به شکلی کنونی روی آن سیستم عامل وجود ندارد.

    4) جو گیر نشوید، به یک سیستم عامل اتکا نکنید، ببینید کاربرد شما چیست سپس سیستم عامل خود را انتخاب کنید، مثلا اگر هدف شما یک PC با استفاده های رایج یا تولید یک نرم افزار دسکتاپ است خوب مشخص است باید آن را تحت ویندوز بنویسید.

    5) >>حالا هم در کمال تعجب می‌بینم که لینوکس مودم وایرلس مرا هم پشتیبانی نمی‌کند…
    اگر کمی پول خرج کنی و یک مودم وایرلس روتر دار بگیری، کافی است آن را به کارت شبکه ی دستگاهت بزنی، نیازی به نصب درایور و پشتیبانی در سیستم عامل خاصی هم ندارد.

  7. من واقعا با شما موافقم که لینوکس گاهی مهمترین نیازهای آدم رو پاسخ نمیده… مثلا خود من برای اتصال گوشی تلفنم به کامپیوتر غیر از ویندوز راخی ندارم – برنامه های محبوبم اکثرا جز روی خود ویندوز به خوبی اجرا نمیشن و… من فکر میکنم لینوکس بدرد کاربردهای روزمره نمیخوره. بهترین استفاده ی لینوکس برای سرور هست، جایی که ممکنه با 256 مگ رم بشه با centOS و lighttpd حجم زیادی از کاربران رو پاسخ داد با سرور ویندوزی به زحمت میشه خود سیستم عامل رو اجرا کرد…

بیان دیدگاه