یک خازن کمی به یک باتری شباهت دارد. اگر چه این دو به روش های کاملا متفاوت کار می کنند ولی هر دو آنها انرژی الکتریکی را ذخیره می کنند. اگر مبحث چگونه باتری ها کار می کنند را خوانده باشید میدانید که باتری طی یک سری فعالیت های شیمیایی درون خود , در یک پایانه یا قطب تولید الکترون میکند و در پایانه یا قطب دیگر الکترون ها را میمکد. یک خازن خیلی ساده تر از یک باتری است , خازن الکترون نمی سازد بلکه آنها را ذخیره می کند.

در این مقاله ما دقیقا یاد میگیریم که خازن چیست و چگونه در الکترونیک استفاده می شود؟

درون خازن , دو پایانه آن به دو صفحه فلزی که توسط عایق گرما یا دی الکتریک از هم جدا شده اند متصل است.  شما میتوانید در منزل یک نمونه ی ساده از خازن را با دو تکه ورق آلومینیومی و یک نکه کاغذ درست کنید. این خازن , خازن خوبی نمیشود ولی کار میکند.

عایق های گرما بسته به کاربردهای آنها می توانند هوا , میکا , سرامیک , سلولز , تفلون و... باشند.بعضی خازن ها برای فرکانس بالا بهتر هستند و بعضی دیگر برای ولتاژ بالابهتر هستند.خازن ها می توانند برای خدمات دهی به هر هدفی ساخنه شوند , از خازن های پلاستیکی کوچک برای ماشین حساب گرفته تا خازن های بزرگ برای اتوبوس ها.


مدار خازن ها

در یک مدار الکتریکی , خازن به صورت بالا نمایش داده میشود.

وقتی شما خازن را به باتری وصل میکنید اتفاق های زیر می افتد :

- صفحه ای از خازن که به قطب منفی باتری وصل است الکترون هایی را که باتری تولید میکنند را دریافت میکنند.

- صفحه ای از خازن که به قطب مثبت باتری وصل است الکترون هایش را از دست می دهد و باتری آن را می بلعد.


وقتی خازن شارژ می شود ولتاژ یکسانی را با باتری دارد( 1.5 ولت در باتری به معنای 1.5 ولت در خازن است).

برای خازن های کوچک ظرفیت خازن بسیار کوچک است. اما خازن های بزرگ فقط میتوانند ذره ای از بار الکتریکی را ذخیره کنند. شما میتوانید خازنی را به بزرگی قوطی نوشابه پیدا کنید که می تواند لامپ چراغ قوه را فقط برای حدود یک دقیقه روشن نگه دارد.( حالا حساب کن ظرفیت خازن های کوچیک چقدر پایینه).


طبیعت هم به ما خازنی را تحت عنوان صاعقه به ما نشان می دهد. یک صفحه ی این خازن ابرها هستند و صفحه ی دیگر زمین است و صاعقه بار الکتریکی ای است که بین این دو صفحه آزاد شده اند. بنابراین واضح است که هرچه خازن بزرگ تر باشد بار بیشتری هم ذخیره میکند.

مثالی عملی از خازن :

شما اینجا یک خازن , یک باتری و یک لامپ به عنوان مقاومت دارید. اگر شما مقاومتی با ظرفیت بالا داشته باشید چیزی که متوجه خواهید شد این است که براساس جریانی که باتری ایجاد میکند لامپ روشن می شود , البته تا موقعی که خازن کاملا شارژ شود. روشنایی لامپ به مرور کم میشود تا اینکه خازن کاملا شارژ شود و در نهایت لامپ خاموش میشود . حال اگر باتری را برداشته و به جای آن یک سیم قرار دهیم جریان از یک صفحه خازن به صفحه دیگر آن خواهد رفت, لامپ دوباره روشن میشود و به مرور از روشنایی آن کم میشود تا اینکه خاموش شود. دلیلش هم آن است که به مرور شارژ خازن کم میشود